justitiase.hu

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Mesterek Shihan Mészáros János 7. dan

Shihan Mészáros János 7. dan

E-mail Nyomtatás PDF

Az 1980-as évek legelején kezdett el karatézni. „Amikor elsős szakközépiskolás lettem, akkor kezdték az emberek felfedezni a karatét. Mivel én is vonzódtam az új és ismeretlen felé, gyorsan beiratkoztam az első csoportok egyikébe, ahol a Miskolcon nagy népszerűségnek örvendett Mati – azaz Matilde de Jesus Pitti Hernandez – tartotta a foglalkozásokat.”

A 14 esztendős fiú számára már akkor sem volt idegen a sport világa, mert korábban atlétaként és cselgáncsozóként már megízlelte az edzések néha monoton, ugyanakkor kitartást igénylő pillanatait és persze a sikert is. 

 

 

 

„Kisiskolás koromban a gyermek és serdülő versenyeken mindkét sportágban értem el érmes helyezéseket, különösen a futás ment jól, de amikor rátaláltam a karatéra, már egyik sport sem érdekelt tovább. Ami vonzott ebben az idegen, általam akkor még ismeretlen sportágban, az a karate misztikus világa volt. Nekem viszonylag rövid időn belül sikerült elérnem azt a szintet, ami után versenyeken indulhattam. Persze a tudást sehol sem adják ingyen, és nekem is keményen kellett dolgoznom két éven keresztül azért, hogy nemzetközi versenyeken rajthoz állhassak. Naponta 6-8 órát edzettem a tanulás mellett. Az edzések után és előtt rengeteget gyakoroltam külön, s később, amikor egyre inkább rátaláltam a karatéra, már egyéni edzéseket is tartott nekem a mesterem, Mati. Az én első nemzetközi versenyem Szolnokon volt, 17 éves koromban. Akkor ifjúsági korúként a felnőttek között indultam, hiszen akkoriban még nem rendeztek korosztályos bajnokságokat. A negyedik helyen végeztem, de nem estem át a ló túloldalára, hiszen tudtam, hogy innentől kezdve még többet kell tennem azért, hogy előbbre léphessek.”

A középiskola elvégzése után jelentkezett a budapesti Műszaki Egyetemre ahová felvették, de mégsem iratkozott be az iskolába, mert abban az időben lett magyar válogatott, sa még több edzést igénylő megtiszteltetés mellett nem tudta vállalni a felsőoktatási tanintézménynél elengedhetetlen többórás tanulást. 1986-ban levizsgázott fekete övre, majd 1987-ben megszerezte a 2. dan övfokozatot.

„A karate volt a mindenem, és az a mai napig is. Nem bántam meg, hogy kihagytam a műszaki pályát, mert három évvel később felvettek a jogi egyetemre, és akkor már csak napi 4-6 órát kellett edzenem, így tudtam időt szakítani a tanulásra is.”

Mészáros János Shihan 12 évig volt válogatott, s ezalatt 38 versenyen állt rajthoz. A dicsőséglista párját ritkítja, hiszen válogatottként 36 érmet tehetett a vitrinjébe. A számtalan első, második és harmadik hely mellett mindössze kétszer kényszerült idő előtti búcsúra.

„Érdekes, hogy mindkét verseny 1985-ben volt. Az egyiken térdsérülés miatt estem ki, míg a másik versenyen kick-boxban az olasz Liberato Massimotól, a későbbi többszörös világbajnoktól kaptam ki”

Ritka ember az olyan, akinek rövidebb ideig tart összeszámolni a kudarcait, mint a sikereit. Az eredményes versenyzői pályafutás után a sokszoros magyar bajnok sportverseny szervezésében is kimagaslót tudott alkotni.

1990-es miskolci Mikulás Kupa hamarosan nemzetközi hírnévre tett szert, így 1992-2001 közöt 10 alkalommal került lebonyolításra a Gyermek és Ifjúsági Karate Világkupa Miskolcon. Ez a verseny egyedülálló volt a világon, hiszen ezekben a korosztályokban korábban nem rendeztek világversenyeket. A létszám is igen kiemelkedő volt, hiszen előfordult, hogy több mint 40 ország 2500 versenyzője küzdött ez érmekért. A 10 év alatt összesen 110 országból látogattak el a miskolci eseményre, ami egyedülálló a világon. Hanshi Julius Thiry mester is évről-évre Magyarországra érkezett megtisztelve a versenyt és egyben betöltötte a főbírói tisztséget.

„Az tény, hogy óriási energiákat emészt fel minden esztendőben a Világkupa megrendezése, hiszen mintegy 600 ember munkáját kell összehangolni, de megéri, mert nincs annál csodálatosabb érzés, mint amikor láthatjuk munkánk gyümölcsét a gyerekeket és a kamaszokat versenyezni.” – fogalmazott a Mészáros Shihan akkoriban.

1993-ban sikeresen letette a 3. danos vizsgát. Mészáros János 1995-ben 1 hónapot töltött Hanshi Julius Thiry felügyelete alatt Amerikában, ahol a napi 4-5 edzés nagy hatással volt rá.

1995 májusában az országban elsőként nyitott saját Karate és Kondicionáló edzőtermet amerikai mintára, mely 10 évig székelt a Testvérvárosok útja 15. szám alatt Miskolcon.

1995 októberében Esterházy Miksa-emlékérem elismerést adományozott neki Kuncze Gábor az akkori belügyminiszter addigi sportpályafutásáért.    

1996 novemberében megválasztották a Magyar Karate Szakszövetség alelnökének. 1996-os év végén a Magyar Karate Szakszövetség évzáró ünnepségén a miskolci Világkupa nagyszerű lebonyolításáért Mészáros János Shihan valamint két társa, Kovács Csaba Zoltán Sensei és Rémiás László Sensei jutalmazásban részesültek.

Egyesületünk vezetőjeként elutazott Fort Myersbe (Florida, USA), ahol az 1997. július 31 – augusztus 3. között megrendezésre került Hayashi-ha Shito-ryu Világbajnokságon vett részt.

1998 novemberében az elsők között alakult meg az országban a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Karate Szövetség, amely az első megyei szövetségek egyike volt. A megyei szövetség megalapítása Mészáros János Shihan nevéhez fűződik, aki eleinte az elnöki tisztségét is betöltötte.                                                                                                                                            

1999. május 28-án a Shihan Mészáros Jánost választották meg 4 évre a Magyar Karate Szakszövetség elnökévé, ezzel ő az első olyan ember, aki nem budapestiként szerezte meg ezt a tisztséget. „Jóleső érzés, hogy egyhangú szavazást követően nyertem el a megtisztelő címet, ami jelentős többletfeladattal jár együtt.” Ennek következményeként 2000. február 22-én Mészáros Shihan lemondott a Megyei Karate Szövetség elnöki posztjáról, melyet Csordás József Sensei vett át. Azóta meghosszabbították az MKSZ elnöki tisztségét.

2001-től Shihan Mészáros tölti be a Nemzeti Sportszövetség alelnöki posztját is. 2006-ban újraválasztották.

2007-ben levizsgázott 6. dan fokozatra, mellyel a magyarországi Hayashi-ha Shito-ryu stílus egyik legmagasabb fokozattal rendelkező mestere, a Shihan Kurdi Gábor mellett.

2007 decemberében új otthont adott egyesületünknek, hiszen az új ügyvédi irodájának helyet adó épület teljes alsó szintjét egy karate edzőteremnek szentelte.

2011. december 4-én sikeres vizsgát tett 7. dan fokozatra Keszthelyen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

You are here: Mesterek Shihan Mészáros János 7. dan