justitiase.hu

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Mesterek Soke Teruo Hayashi 10. dan

Soke Teruo Hayashi 10. dan

E-mail Nyomtatás PDF

Hayashi mester a karate és a kobudo legendája. 1924-ben született Nara városában. Gyermekkorában judózott, amiben 3. dan övfokozatot ért el. Hayashi közvetlen tanítványa volt Kosie Kokuba és Mabuni mestereknek (Japánban kissé eltérően Kunibának ejtik).

Abból a célból, hogy ne csak a Japánban művelt változatát ismerje meg, Hayashi 1955-ben a karate szülőhazájába, Okinawára utazott, hogy megismerje a karate gyökereit is. Itt karatét és fegyveres harcművészetet tanult Shoshin Nagaminétól, a matsubayashi shorin-ryu megalapítójától, valamint Kenko Nakaimától, aki a kevéssé ismert, de annál hatékonyabbnak tartott ryuei-ryu nevű, csak zárt családi körben tanított stílus mestere volt. Nakaima csaknem egy év kemény próbálkozás után fogadta tanítványául Hayashit, aki így az első kívülállóként tanulhatta meg és oktathatta az addig féltve őrzött stílust.

Hayashi a dojo választásának - nyugatiak számára - nagyon furcsa módját választotta. Besétált a dojoba és kihívta a senseit egy harcra. Ez természetesen felháborította a jelenlévő tanítványokat és ragaszkodtak jogukhoz, hogy megtanítsák kesztyűbe dudálni az idegent, mielőtt szeretett senseiük leereszkedne arra a szintre, hogy elfogadja egy kezdő kihívását. Ez a hozzáállás - egyesek szerint bátor mások szerint ostoba - egy régi megbecsült tradíció japán és okinawai kultúrákban Dojo yaburi (kihívás) néven ismert. Bár ez manapság ritkán fordul elő, de mikor Hayashi fiatal volt, ez mindennapi gyakorlat volt. És a következőképpen működött.

A kihívónak először a legalacsonyabb rangú tanítványt kell legyőznie a dojoban. Ha a kihívó legyőzi a tanítványt, akkor jogot nyer a következő tanítvány kihívására és így tovább, amíg ki nem kap, vagy le nem győzi a dojo senpai-át (első számú tanítvány). Ekkor és csak ekkor szerzett jogot a sensei kihívására, de általában joga van a hely és az időpont kiválasztására, mint jutalom a korábbi erőfeszítéseiért.

Hayashi hírhedté vált és nagyon jó kumitéssé. Olyannyira, hogy dojok visszautasították kihívását és nem engedték be a dojoba. Persze voltak olyanok, akik elfogadták. Ha Hayashi kikapott, akkor beállt tanoncnak. Végül is mit tanulhatott volna olyanoktól, akiket legyőzött! Hayashi így gyűjtötte tudását és vívta ki az Okinawaiak megbecsülését.

Hayashi kitartásának köszönhetően képes volt sok tapasztalatra szert tenni Okinawán. Főbb tanárai Okinawán Nagamine Shoshin és Nakaima Kenko voltak. Nagamine senseitől a Shuri és a Tomari származású katákat tanulta. Ezek a katák leginkább a hosszú állásokra és az ezek közötti gyors mozdulatokra összpontosít. Tőle tanulta Hayashi a fehér daru állást, a Hakkakut.

Okinawáról visszatérve megalapította saját stílusát, amely egyaránt épült a japán és az okinawai elemekre. A Hayashi-ha shito-ryu fontos és elválaszthatatlan része jó néhány ryuei-ryu-formagyakorlat és más okinawai technika. Hayashi 1960-ban megalapította saját kobudo-iskoláját, a kenshin-ryu-t.

Soke Teruo Hayashi volt a WUKO technikai igazgatója, amelyet később WKF (World Karate Federation) néven szerveztek újjá. Más hasonlóan fontos tisztségeket is elért: a WKF bírói testületének elnöke volt, a Japán Karate Szövetség pedig a 10. dant adományozta neki az elvégzett munkája és a karate érdekében tett erőfeszítései elismeréseképpen.

Érdemes néhány szót szólni Hayashi mesterrel kapcsolatban a kobudóról is, amelynek szintén 10. danos mestere. A világ jó néhány rangos karateiskolájában a fegyveres harcművészetet a dan fokozathoz szükséges tudásként kezelik. A Hayashi mester által megalapított stílus neve kenshin-ryu kobudo, amelyet az okinawai tradicionális fegyveres stílusokban szerzett tapasztalatai alapján fejlesztett.

A kobudo részei a bo (hosszú bot), a sai (villaszer), tonfa (cséplkama (japán sarló). A kobudót azért is érdemes megemlíteni, mert a Hayashi-ha shito-ryu világbajnokságoknak (1997: Fort Myers, USA. 2003: Karlstad, Svédország) is a szerves része. Külön kategóriát indítanak fegyveres formagyakorlatban.

Hayashi mester 2004 szeptemberében távozott közülünk, de emléke a mai napig velünk él. Stílusvezetői titulusát Hanshi Julius Thiry 8. danos mester vette át.

You are here: Mesterek Soke Teruo Hayashi 10. dan