justitiase.hu

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Mesterek Sensei Csordás József 3. dan

Sensei Csordás József 3. dan

E-mail Nyomtatás PDF

1986 februárjában ismerkedett meg a karatéval Miskolcon a Shihan Mészáros János kezei alatt. Egy jó barátjával, osztálytársával, Jászka Tamás Sensei-jel együtt kezdte el ezt a harcművészetet űzni. Nemsokára versenyeken is elindult, ahol számos szép sikert könyvelhetett el.

1987. december 15-én letette első övvizsgáját, így elérte a sárga övet. Gyorsan haladt a fejlődésben, szorgalma és tehetsége már ebben az időben megmutatkozott.

1988 nyarán részt vett az első karate edzőtáborában Nyírjesen. 1988 novemberében már 7. kyu-ra vizsgázott. Ekkortól kezdődően tartott edzéseket a Bartók Béla Művelődési Házban, Diósgyőrben.

1989. május 6-án Encsen egy Kyokushin nyílt karate versenyen junior férfi kumite kategóriában állhatott fel a dobogó legfelső fokára. Május 24-én megszerezte a 6. kyu övfokozatot, ami ekkor az első zöld övet jelentette számára. 1989. július 2-15. között két héten keresztül edzett második edzőtáborában Nyírjesen. Szorgalmának köszönhetően máris továbbléphetett egy fokozatot, és a táborban sikeres vizsgát tett 5. kyura. 1989-ben Shito-kai Európa Kupán vett részt, ahol csapatban 4. helyezést ért el Kovács Csaba Zoltánnal és Pálinkás Andrással.

1990. február 5-én Miskolcon tett sikeres övvizsgát, így megszerezte a harmadik zöld övet, azaz a 4. kyut. 1990. március 16-án Budapesten a Nemzeti Sportcsarnokban bonyolították le azt a versenyt, ahol mind katában, mind pedig kumitében sikeresen szerepelt. Formagyakorlatban és a +75 kg-os küzdelemben is ezüstérmet szerzett. Ezen év nyarán szintén edzőtáborozott Nyírjesen.

1991. február 24-én Kecskeméten zajlott a Felnőtt Karate Országos Bajnokság, ahol csapat kumite-ben barátaival 2. helyezést ért el. Áprilisban Tatabányán az I. Itthon kupán férfi kumite +80 kg kategóriában bronzérmet szerzett. Ebben az évben rendezték meg az 5-6 évente lebonyolításra kerülő Hayashi-ha Shito-ryu Világbajnokságot Rómában, ahol megmutatta tudását a küzdőtéren. 1991. július 1-7. között a nyírjesi edzőtáborban újból keményen edzett. 1991. november 11-én szorgalmának köszönhetően levizsgázott első barna övre, megszerezte a 3. kyu övfokozatot.

1992. április 12-én Tatabányán a II. Itthon kupán csapat küzdelemben sikerült társaival ezüstérmet elérnie. Július elején ismét edzőtábor következett, a már megszokott helyszín ismét Nyírjes volt. Ekkor tett sikeres vizsgát 2. kyu övfokozatra. Párhuzamosan segítette a Kiskunmajsán működő klubot is, melynek vezetője Kertész F. István. Rendszeresen járt le tanítványaihoz, hogy fejlődésük töretlen legyen. 1992-től a tíz alaklommal Miskolcon megrendezésre került Gyermek és Ifjúsági Karate Világkupa szervező bizottságának oszlopos tagja volt.

1993. március 10-én újabb övvizsgát abszolvált sikeresen és ezzel elérte az utolsó tanuló fokozatot, az 1. kyut. 1993. április 18-án Kecskeméten rendezték a Karate Felnőtt Országos Bajnokságot, ahol a legnehezebb súlycsoportban (+80 kg) ezüstérmet szerzett. 1993-ban elvégezte az alapfokú karate sportoktatói tanfolyamot. Június utolsó hetében ismét Nyírjesen vett részt edzőtáborban.

1994. Ettől az évtől tartott edzéseket Sárospatakon. Március 19-én Turul Karate Kupát bonyolítottak le Tatabányán, ahol a felnőtt férfi +80 kg-os küzdők között 2. helyezést ért el. 1994. június 11-én Nemzetközi meghívásos Wado-kai karate kupa volt Szentendrén, ahol csapatban indult barátaival. A nagy küzdelmek közepette eltörött az orrcsontja. Rémiás László és Pálinkás András szállította kórházba Budára. Ez a „szépséghibája” megmaradt a későbbiekben. Június utolsó hetében edzőtáborozott Nyírjesen, ahol a Shihan Mészáros János edzéseivel fejlődött tovább. Ezekben a táborokban a Kansingers elnevezésű formáció tagjaként évről-évre énekeltek egy-egy edzőtáborról írt dalt barátaival: Kopcsó Gabival, Pálinkás Andrással, Jászka Tamással. Ebben az évben Sárospatakon ismerkedett meg későbbi feleségével és gyermekei édesanyjával, Bártfai Andreával egy szórakozóhelyen, ahol biztonsági őrként dolgozott. 1994. október 11-én Miskolcon vizsgázott le az első mesterfokozatra, ezzel elsőként köthette fel a fekete övet Shihan Mészáros János tanítványai közül.

1995. április 30-án Budapesten került megrendezésre a Felnőtt Magyar Bajnokság. Ezen a versenyen is sikerült a dobogóra állnia a +80 kg-os kumite egyéni versenyszámban, ahol bronzérmet szerzett. 1995 májusában a Shihan Mészáros János megnyitotta Miskolcon a Testvérvárosok útján első edzőtermét, melynek irányítását a kezébe adta. Több csoportban folytatta az oktatást, ahol egyre több sikeres tanítvány nőtt ki a kezei közül. 1995. július 15-20. között utolsó alkalommal volt edzőtábor Nyírjesen, ahol ismételten keményen edzette végig a hetet. December végén, az év utolsó edzése alkalmával Mészáros Shihan megajándékozta a nevére hímzett fekete övvel, melyet Japánban készítettek.

1996. július 18-23. között Bánkúton volt a nyári edzőtábor, ahol hatalmas energiákat fektetett az edzésekbe, hiszen 1996. július 23 - augusztus 1. között tagja volt annak a küldöttségnek, amely először járt Amerikában és Seattleben vett részt az International Good Will Championchips (Jóakarat Játékok) elnevezésű versenyen. A megmérettetésen több klubtársával, barátaival (Pálinkás András, Kovács Csaba Zoltán, Augusztin Tamás és Kun Róbert) együtt bronzérmet szerzett csapat küzdelemben. Ebben az évben megszerezte a bírói minősítését (országos C, megyei B) is. 1996-ban az I. Miskolci Budo Gálán a vezetésével barátai közreműködésével közösen bemutatóztak, ahogy az elkövetkezendő 2 évben (1997-ben és 1998-ban) szintén meghívást kapott a szervezőktől és bizonyíthatta tudását.

1997. június 21-27. között Sárospatakon szervezte meg ottani tanítványai segítségével az edzőtábort. Számos magyar bajnoki dobogóst nevelt fel a hosszú évtizedekig tartó edzői munkája alatt. 1997 nyarán legeredményesebb tanítványai kiutaztak Amerikába és Fort Myers-ben részt vettek a Hayashi-ha Shito-ryu Világbajnokságon, ezzel követve mesterüket, aki az előző viadalon indult. A kiskunmajsai klubbal együtt készültek fel a versenyre Miskolcon, akik együtt képviselték mesterüket a versenyen. Számos világbajnoki érmet (öt arany, két ezüst és négy bronz) nyertek tanítványai, mely nagy büszkeséggel töltötte el. December 8-án Budapesten tett sikeres vizsgát 2. dan fokozatra.

1998 nyarán ismét tanítványai segítségével szervezte meg az edzőtábort, idén Kiskunmajsán. 1998 szeptemberében a Shihan Mészáros János megnyitotta másik edzőtermét Tiszaújvárosban, melynek irányítását szintén ő kapta meg. Egy évig vitte a termet, amikor ismét visszatért Miskolcra régi tanítványaihoz. 1998. november 14-én újból elindult egy versenyen, Kazincbarcikán. A nemzetközi megmérettetésen tanítványainak is megmutatva, megnyerte a felnőtt férfi +80 kg-os kumite versenyszámot. Tanítványai is remekül szerepeltek, így már nem az első alkalommal vihették haza a legeredményesebb klubnak járó serleget.

1999-ben Shihan Mészáros János megalapította a BAZ Megyei Karate Szövetséget: A Bírói Bizottság vezetőjének Őt választották. Segédkezett megrendezni az első Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Karate Bajnokságot Miskolcon. Nyáron Tiszaújvárosban részt vett az edzőtábor edzésein és szervezési munkálataiban. Ebben az évben kereste fel Ökrösi Attila Sensei Debrecenből, hogy segítse mestereként edzői munkáját. Ő biztosította támogatásáról, hogy folytathassa karate pályafutását, ezzel tovább növelte tanítványainak számát. 1999 év végén a polgármester úrtól átvehette elismerését az ezévi edzői munkájáért. Ezt követően minden év decemberében jutalmazta a város vezetése.

 2000. február 22-én a BAZ Megyei Karate Szövetség elnökévé választották, mely tisztséget 5 éven át látott el. Igyekezett összefogni a megyei karate élet minden résztvevőjét, stílus-függetlenül. Március 4-én feljebb lépett a bírói ranglétrán. A folyamatosan megszerezett bírói gyakorlatának köszönhetően országos B kategóriát szerzett meg. 2000. március 29-én önálló kezdeményezéseként szervezte meg a farsangi mulatságot, melyen Ő saját maga varázslónak öltözött. Július 31-augusztus 5. között az edzőtábort Dubicsányban rendezték meg, ahol mind a szervezésben, mind pedig az edzéseken nagy odaadással vett részt. 2000. december 5-én újból előrelépett a ranglétrán és megszerezte a 3. dan övfokozatot. Ezen alkalommal együtt vizsgázott egyik legkorábbi tanítványaival: Orosz Ivettel és Cselepák Péterrel, akik megszerezték a fekete övet.

2001. április 22-én rendezte meg az I. Avas Kupa elnevezésű karate versenyt, ahol a kyokushinkai karate stílus versenyrendszere (Knock-down) mellett párhuzamosan a WKF versenyszabályokkal bonyolította le a küzdelmeket a különböző stílusok versenyszabályaink megfelelően. Ez a kezdeményezés egyedülálló volt az egész ország területén. 2001. május 26-án immár második alkalommal hívta életre Karate Megyei Bajnokságot. A nyár ekkor sem telhetett el edzőtábor nélkül, ettől az évtől kezdve Siófokon edzett együtt tanítványaival.

2002. március 1-én a Megyeháza dísztermében tanítványa, Kis Virág lett a megye legjobb karatékája, így Ő is átvehette a kitüntető emlékplakettet, mint a megye legjobb karate edzője. Minden évben megérdemelte ezt a kitüntetést, egészen 2006-ig. 2002. április 27-én második alkalommal szervezte meg az Avas kupát, majd májusban ismét megrendezte a Megyei Bajnokságot. 2002. június utolsó hetében a siófoki edzőtábort aktívan végigedzette. Még a nyáron két tanítványa (Kis Virág, Szikszay Csaba) részt vehetett a Főiskolások Világbajnokságán, melyre nagyon büszke volt. Ebben az évben vehette át a Megye Jó tanuló, jó sportolója címet elnyerő tanítványa (Györki Judit) után az emlékplakettet, amit a későbbiekben évről-évre (2003: Györki Judit, 2004: Balogh Anett, Györki Judit, Pápai Eszter) többször is megkapott.

2003. nyarán Siófokon a nyári edzőtáborban külön edzéseket tartott versenyzőinek, akik nagy megmérettetésre készültek. 2003-ban ismét tanítványai képviselték sikeresen mesterüket a Karlstadban (Svédország) megrendezett Hayashi-ha Shito-ryu Világbajnokságon. Soke Teruo Hayashi mestertől kértek számára aláírást, mely igazán meghatotta. 2003. október 18-án Shito-ryu Európa Kupát szervezett barátjával, Siklós Lászlóval Kazincbarcikán a városi sportcsarnokban. Decemberben a Magyar Karate Szakszövetség elismerését vehette át Budapesten edzői munkájának elismeréseként.

2004. februárjában ismét kiérdemelte a megye legeredményesebb karate edzője címet. Idén első alkalommal került lebonyolításra a Karate Diákolimpia és a WKF Magyar Bajnokság elődöntős formában. 2004. március 28-án szervezte meg a Diákolimpia Kelet-Magyarországi Elődöntőjét, majd április 4-én az OB Elődöntőjét Miskolcon. 2004. májusában bonyolította le következő versenyét, miután az Avas kupát átkeresztelte Hungarian Open nemzetközi karate versenyre. A rendezvény eredeti ötletét, hogy a Knock-down és a WKF kumite versenyszámokat párhuzamosan egy versenyen bonyolítja le, azonban nem változtatta meg. Ez év nyarán a már megszokott helyen tartott edzőtáborban készítette tanítványait (Kis Virág - 2. dan, Csiky Orsolya - 1. dan, Ökrösi Attila - 1. dan) danvizsgájukra. Október végén ismételten megszervezték a KVSE-vel az Európa kupát Kazincbarcikán. Ez év végén 16 tanítványa vehette át vele együtt Miskolc város kitüntetését, majd ismételten átvehette az MKSZ kitüntetését edzői munkájáért.

2005. február 24-én újra ő lett az év karate edzője BAZ megyében. 2005. március 20-án ismét megszervezte a Diákolimpia Elődöntőjét. Majd 2005. május elejétől új helyre költözött az edzőterem. A felújítási munkálatokat saját kezűleg végezte munkásainak segítségével. Szívét, lelkét beleadta abba, hogy minél jobb körülmények között folytatódhassanak az edzések a Park utcában. Mikor elkészült a terem, a karatékák birtokukba vették és Ő továbbra is vezette a karate termet. 2005. június 27-től egy hétig edzett Siófokon a nyári edzőtábor keretében, ahol tanítványai felkérésére "feltámadtak" a Kansingers még aktív tagjai - köztük Ő is - és a Cicabogarakkal kiegészülve énekelték el a "Valaki mondja meg, miért edzek" című számot.

2006. február elején a Megyeházán ismét átvehette az előző év legeredményesebb karate edzőjének járó díjat. 2006. március 11-én a WKF Magyar Bajnokság Kelet-Magyarországi Elődöntőjét bonyolította le, majd este az általa évekkel ezelőtt útjára indított hagyományt folytatva, megszervezte a Justitia Fuji-Yama SE farsangi mulatságát.

2006. szeptember 24-én délelőtt gyerekeivel játszott, amikor rosszul lett. Azonnal beszállították a Megyei kórház intenzív osztályára. Délután egy trombózis szövődményeként kialakult tüdőembóliában eltávozott közülünk.

Számos magyar bajnok tanítványa volt, sokan nemzetközi viszonylatban is rendkívül eredményesek voltak. Tanítványai közül ketten képviselhették hazájukat WKF Európa illetve Világbajnokságon. Több ember jellemét formálta pozitív irányban. Nagyon sokan szerették Őt. Családja, barátai, tanítványai emlékét mindörökre megőrzik.

You are here: Mesterek Sensei Csordás József 3. dan