justitiase.hu

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Mesterek Hanshi Julius Thiry 8. dan

Hanshi Julius Thiry 8. dan

E-mail Nyomtatás PDF

Thiry Gyula Budapesten született 1938-ban. Mint lelkes korcsolyázó és bokszoló, a Hadsereg Boksz Klub csapatának tagjaként olyan olimpiai érmesekhez csatlakozott, mint Papp László. Kezdetektől fogva elitsportoló-képzésben részesült, megtanulhatta, milyen követelményekkel és privilégiumokkal jár az ötvenes években a legkiválóbb sportolók közé tartozni. Bár a sport révén hozzájuthatott a korban elérhető összes kedvezményhez, életmódja nem akadályozta meg a tizenhét éves fiatalembert abban, hogy felismerje a rendszer elnyomó jellegét. Thiry csatlakozott a szabadságharcosok hazafias csoportjaihoz.

Magyarországról útja először Ausztriába, majd Németországba vezetett, ahol első találkozása a karatéval a véletlen műve volt. Árnyékbokszolást gyakorolt éppen az egyetem tornatermében, amikor meglátta egy diáktársát, amint katamozdulatokat gyakorol. Megkérdezte tőle, mire való mindez, majd felajánlotta, hogy mérjék össze a tudásukat. A diák legyőzte őt, de abban a pillanatban meg is győzte a karate értékeiről. Így emlékszik a Hanshi erre a napra:

„Egy japán fiú gyakorolt egy katát, mi éppen boxoltunk, s én nem bírtam megállni, hogy ne kérdezzek rá, mi a haszna az első látásra táncnak tűnő mozdulatoknak. Ő azt mondta, hogy ezek nem tánclépések, hanem egy Karate Kata elemei, majd egy rövid küzdelembe bocsájtkoztunk, ahol kaptam egy-két visszafogott erejű, de elgondolkodtató rúgást. Először úgy gondoltam ezt követően, hogy „egy úriember nem rúg”, de átértékelve rájöttem, hogy bizony nem jöhet rosszul, ha az ember megtanulja ezeket a „trükköket”. Pár hét múlva az előbb említett japán fiútól elkezdtem tanulni a Karate technikáit. A Karatében elsősorban a technika számít, nem pedig a fizikum, ezt igen fontosnak tartom hangsúlyozni.”

A tudásvágy sokféle ismeretanyag összegyűjtésére sarkallta, ezért Japánba, Okinawa szigetére is ellátogatott, hogy ott több éven át elmélyülhessen a karate művészetében. Osakában nem más, mint Teruo Hayashi mester fogadta tanítványául.

Egyetlen nem japánként a képzési folyamat nemcsak megterhelő, hanem megalázó is volt számára, de ennek a folyamatnak aztán számottevő következményei lettek az Egyesült Államok karateprogramjára nézve.

Thiry alapította meg 1966-ban Seattle-ben Washington Állam Karate Szövetségét, a karateiskolák folyamatosan terjeszkedő hálózatával, amely magas színvonalon felkészült karatékák ezreit bocsátotta ki, és több száz nemzeti és nemzetközi érmet szerző versenyzővel büszkélkedhetett. 1972-ben, a párizsi világbajnokságon, hogy elősegítse a legfiatalabb korosztályok bevonását a sportágba, 7 éves gyerekekkel mutatott be szinkron-katát. Ma a gyermekek képzése már elválaszthatatlan a karateklubok működésétől mindenütt a világon. A nők ugyancsak fontos tagjai a Washington Állami Karate Szövetség diáktagozatának, és egyúttal a legütőképesebb éremszerzői az USA 18 éven felüli nemzeti válogatottjának, ami azzal is együtt jár, hogy a női karatékák példaképei lettek a fiatal amerikai nők százezreinek. Ma a nemzeti szövetség tagjainak 40 százaléka nő.

Julius Thiry karatebírói pályája a világ első számú karatebírójának, Soke Teruo Hayashinak a felügyeletével indult el, és odáig fejlődött, hogy Thiry Észak-Amerika és Latin-Amerika karatebírói tanácsainak elnöke lett: ő a felelős az egész amerikai földrész bíróképzéséért. Mint világszerte elismert kata- és kumiteszakértõ, 2001-es visszavonulásáig több mint 17 éven át operatív vezetője volt a Karate Világszövetség Bírói Tanácsának.

Az USA nemzeti csapatának edzőjeként tanítványának tudhatta az Egyesült Államok mindmáig egyetlen férfi kata világbajnoki éremszerzőjét. Tanítványai 290 nemzetközi érmet szereztek, és eljutottak a legmagasabb helyezésekig az összes meghirdetett kategóriában. Egyetlen másik amerikai iskola sem volt ennyire eredményes és töretlenül fejlődő, s egyikük sem büszkélkedhetett ennyi nemzetközileg is sikeres sportolóval.

Thiry edzõi pályájában minden más tényezőnél fontosabb szerepet játszott az a következetesen végigvitt elv, hogy elsődlegesen a karate-do művészetét, másodsorban pedig a sport többi erényét sajátíttatta el tanítványaival.

Jelenleg Thiry mester 8. dan fokozatú a Hayashi-ha Shito-ryu-ban. Szakmai vezető pozíciókat töltött be e sportág három különböző szervezetében, és egészen visszavonulásáig az Össz-Amerikai Szövetség szakmai alelnöke volt. A Pán-Amerikai Karate Szövetség elnöki tisztjét 16 éven át töltötte be, melynek napjainkban alelnökeként tevékenykedik, emellett vezetőségi tagja az USA Olimpiai Bizottságának is.  Soke Teruo Hayashi 2004 évi halálát követően ő lett a stílus első személye. Megalapította a Hayashi-ha Shito-ryu International világszervezetet, melyet ő vezet.

Nemcsak szakmai tudásáért, hanem a magyarországi Shito-ryu-nak 1984 óta nyújtott támogatásáért is tiszteljük az Amerikai Egyesült Államokban élő Hanshi Thiry Gyulát.

You are here: Mesterek Hanshi Julius Thiry 8. dan