justitiase.hu

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Mesterek

Mesterek

Soke Kenwa Mabuni

E-mail Nyomtatás PDF

A Shito-Ryu iskolát Soke Kenwa Mabuni alapította (1890-1952). Mabuni, mint sok más régi karate mester, az okinawai harcos kasztból származott. A Mabuni család tagjai az okinawai családok szolgálatában álltak több száz évig. Mabuni képzését leginkább két mester végezte. 13 éves korában Mabuni Yasutsune „Ankou” Itosu (1830-1915) tanítványa lett. Itosu okinawai Shuri-Te-t tanított és neki tulajdonították a pinan kata kifejlesztését, továbbá az ő érdeme a korai karate okinawai iskolai rendszerbe szervezése. Itosu az egyik leghíresebb okinawai karate mester tanítványa volt, Sokon Matsumura (1792-1887), a Shorin-Ryu megalapítójáé.

Módosítás dátuma: 2010. szeptember 17. péntek, 07:50 Bővebben...

Soke Teruo Hayashi 10. dan

E-mail Nyomtatás PDF

Hayashi mester a karate és a kobudo legendája. 1924-ben született Nara városában. Gyermekkorában judózott, amiben 3. dan övfokozatot ért el. Hayashi közvetlen tanítványa volt Kosie Kokuba és Mabuni mestereknek (Japánban kissé eltérően Kunibának ejtik).

Abból a célból, hogy ne csak a Japánban művelt változatát ismerje meg, Hayashi 1955-ben a karate szülőhazájába, Okinawára utazott, hogy megismerje a karate gyökereit is. Itt karatét és fegyveres harcművészetet tanult Shoshin Nagaminétól, a matsubayashi shorin-ryu megalapítójától, valamint Kenko Nakaimától, aki a kevéssé ismert, de annál hatékonyabbnak tartott ryuei-ryu nevű, csak zárt családi körben tanított stílus mestere volt. Nakaima csaknem egy év kemény próbálkozás után fogadta tanítványául Hayashit, aki így az első kívülállóként tanulhatta meg és oktathatta az addig féltve őrzött stílust.

Módosítás dátuma: 2010. szeptember 17. péntek, 07:53 Bővebben...

Hanshi Julius Thiry 8. dan

E-mail Nyomtatás PDF

Thiry Gyula Budapesten született 1938-ban. Mint lelkes korcsolyázó és bokszoló, a Hadsereg Boksz Klub csapatának tagjaként olyan olimpiai érmesekhez csatlakozott, mint Papp László. Kezdetektől fogva elitsportoló-képzésben részesült, megtanulhatta, milyen követelményekkel és privilégiumokkal jár az ötvenes években a legkiválóbb sportolók közé tartozni. Bár a sport révén hozzájuthatott a korban elérhető összes kedvezményhez, életmódja nem akadályozta meg a tizenhét éves fiatalembert abban, hogy felismerje a rendszer elnyomó jellegét. Thiry csatlakozott a szabadságharcosok hazafias csoportjaihoz.

Módosítás dátuma: 2010. szeptember 17. péntek, 08:03 Bővebben...

Shihan Mészáros János 7. dan

E-mail Nyomtatás PDF

Az 1980-as évek legelején kezdett el karatézni. „Amikor elsős szakközépiskolás lettem, akkor kezdték az emberek felfedezni a karatét. Mivel én is vonzódtam az új és ismeretlen felé, gyorsan beiratkoztam az első csoportok egyikébe, ahol a Miskolcon nagy népszerűségnek örvendett Mati – azaz Matilde de Jesus Pitti Hernandez – tartotta a foglalkozásokat.”

A 14 esztendős fiú számára már akkor sem volt idegen a sport világa, mert korábban atlétaként és cselgáncsozóként már megízlelte az edzések néha monoton, ugyanakkor kitartást igénylő pillanatait és persze a sikert is. 

 

 

 

Módosítás dátuma: 2011. december 08. csütörtök, 20:56 Bővebben...

Sensei Csordás József 3. dan

E-mail Nyomtatás PDF

1986 februárjában ismerkedett meg a karatéval Miskolcon a Shihan Mészáros János kezei alatt. Egy jó barátjával, osztálytársával, Jászka Tamás Sensei-jel együtt kezdte el ezt a harcművészetet űzni. Nemsokára versenyeken is elindult, ahol számos szép sikert könyvelhetett el.

1987. december 15-én letette első övvizsgáját, így elérte a sárga övet. Gyorsan haladt a fejlődésben, szorgalma és tehetsége már ebben az időben megmutatkozott.

Módosítás dátuma: 2010. szeptember 10. péntek, 12:33 Bővebben...

Sensei Vincze Angéla 4. dan

E-mail Nyomtatás PDF

1989-ben kezdett el karatézni Miskolcon a Vörösmarty Mihály Általános Iskola tornatermében Shihan Mészáros János irányítása alatt. Rövid időn belül már a haladó csoport munkájába is bekapcsolódhatott.

1990-ben vett részt a miskolci Mikulás Kupán, ahol megszerezte élete első aranyérmét formagyakorlatban.

1990-1998 között számos országos és nemzetközi versenyen szerzett dobogós helyezéseket mind kata, mind kumite versenyszámokban. 1991-ben rendezték meg az 5-6 évente lebonyolításra kerülő Hayashi-ha Shito-ryu Világbajnokságot Rómában (Olaszország), ahol küzdelemben a fokozatának megfelelő, valamint a danos kategóriában is 1. helyezett lett 7. kyu fokozattal.  1992-ben az I. Gyermek és Ifjúsági Karate Világkupát katában megnyerte. Miután „kinőtte” a Világkupa korosztályait a világverseny szervezői munkálataiból vette ki részét szervesen. 

Módosítás dátuma: 2010. október 25. hétfő, 07:17 Bővebben...

Sensei Bodnár István 4. dan

E-mail Nyomtatás PDF

...

 

 

 

 

Módosítás dátuma: 2010. szeptember 17. péntek, 08:47 Bővebben...

Sensei Pálinkás András 4. dan

E-mail Nyomtatás PDF

1985-ben ismerkedett meg a karatéval. Akkoriban Jászka Tamással együtt izzadta végig a Shihan Mészáros János edzéseit. Tamás Csordás Józseffel kezdte a gyakorlást, kb. fél évvel András után…

Viszonylag korán, öt év karate technika gyakorlása után 1989 decemberében levizsgázott barna övre. Aztán nem is vizsgázott 3 és fél évig, mivel ebben az időszakban végezte Szegeden a főiskolát.

Első versenyén 1987. november 12-én vett részt, ahol a -80 kg-os küzdelemben rögtön aranyéremet szerzett. Ezt jó pár számos érem követte, pl. 1992. április 12-én Tatabányán a II. Itthon kupán csapat küzdelemben sikerült társaival ezüstérmet elérnie.

Módosítás dátuma: 2015. február 17. kedd, 20:16 Bővebben...

Sensei Kis Virág 4. dan

E-mail Nyomtatás PDF

1992. szeptemberében kezdett el karatézni osztálytársaival, akkoriban még a Vörösmarty Mihály Általános Iskola tornatermében tartotta dr. Mészáros János Shihan az edzéseit.

„12 éves voltam, amikor két fiú osztálytársam hívott le egy karate edzésre. Akkoriban vagy százötvenen lehettünk, akik egyszerre kezdtük meg az edzést, mára ebből ketten maradtunk.”

Egy évvel később már a magasabb övfokozatú csoporthoz, a Ságvári úti Általános Iskolába is bejárhatott. 1994-ben kezdett el versenyezni kata versenyszámban.

Módosítás dátuma: 2015. február 18. szerda, 20:52 Bővebben...

Sensei Hamza Lajos 3. dan

E-mail Nyomtatás PDF

1959. szeptember 8-án született Miskolcon.1983-ban az RTF-en ismerkedett meg a karatéval. 1985 óta gyakorolja a Hayashi-ha Shito-ryu karatét. 1985-ben levizsgázott 9. kyu-ra, decemberben 8 kyu-ra. Első edzőtáborában Kehida Kustány-ban vett részt ezév augusztusában, melyet Varga Miklós vezetett.

1986-ban került Shihan Mészáros János kezei alá. Ezév májusában megszerezte a 7. kyu-t. A Julius Thiry vezetésével lebonyolított nemzetközi shito-ryu nyári edzőtáborban sokat tanult Tiszafüreden.

Módosítás dátuma: 2010. szeptember 17. péntek, 08:29 Bővebben...

Sensei Ökrösi Attila 3. dan

E-mail Nyomtatás PDF

„1989 óta foglalkozom harcművészettel. Debrecenben, Szabó László Sensei-nél kezdtem karatézni. Előtte nem foglalkoztam semmilyen sportággal, ezért egy kicsit nehéz volt a kezdet, de lassan, fokozatosan megerősödtem.”

„Pár év múlva már a legjobbak közé tartoztam. 10 éven keresztül hetente 3-4 alkalommal edzettem. Ez idő alatt nem csak karatézni tanultam, hanem másképp látni és élni a világot, amibe beleszülettem”


„Egy váratlan fordulat úgy kívánta, hogy egy másik mesternél folytassam az edzéseket. Így lett az új edzőm Csordás József Sensei, akinek a tanításai folytán elkezdtem érteni és használni az addig tanultakat. Nagyon sokat köszönhetek a mesteremnek és a karaténak egyaránt. A tanításaik edzetté, kitartóvá és emberré tettek,,

1999 óta tart edzéseket Debrecenben. Tanítványai eljutottak már a barna és a fekete övig is. Kitartó munkájának köszönhetően karatékái a versenyeken is szép helyezéseket érnek el. Közülük is a leghűségesebb Szögyényi István, aki minden téren segíti őt.

2004 nyarán sikeres vizsgát tett 1. dan övfokozatra. Azóta is rendíthetetlenül tartja Debrecenben az edzéseket. Az utóbbi néhány évben más harcművészetek is felkeltették érdeklődését, úgymint az escrima, vagy az okinawai kobudo. Ezeket is elkezdte gyakorolni. Budapesten 2007. augusztus 8-án sikeres vizsgát tett 2. dan fokozatra.  2014. december 7-én a 3. dan fokozatot is megszerezte.

Mottója:

„Ha életcélodat kitűzted, s célod elérésére a helyes utat megtaláltad, ha elhanyagolod a végrehajtást, nem fogsz sikert elérni. Szorgalmasan kell tehát dolgoznod, s nem szabad addig pihenned, míg a célt el nem érted.”

Jiguro Kauo

Módosítás dátuma: 2015. február 17. kedd, 20:17

Sensei Oláh Sándor 3. dan

E-mail Nyomtatás PDF

...

Módosítás dátuma: 2015. február 17. kedd, 20:17

Sensei Cselepák Péter 2. dan

E-mail Nyomtatás PDF

1985. március 2-án született Miskolcon. 1988-ban első találkozása a sporttal az úszás volt, melyet négy éven keresztül gyakorolt.

1992-ben szülei úgy gondolták, hogy mozgásigényének kiaknázására alkalmasabb a karate. Ezért elvitték ez év októberében a miskolci Justitia egyesülethez dr. Mészáros János Shihan kezei alá. 7 évesen a következőket gondolta.

„Addig úgy gondoltam, hogy a karate egy kiabálós verekedős sport, mivel a filmekben ezt láttam. Shihan Mészáros János edzésein hamar megtapasztaltam, hogy ez nem igaz. Eleinte csak a játékos része fogott meg, és a szemem előtt az lebegett, hogy talán én is olyan leszek mint Bruce Lee. Később, ahogy haladtak az évek egyre jobban kezdtem átérezni ennek a sportnak a lényegét és a filozófiáját.”

Módosítás dátuma: 2010. szeptember 17. péntek, 08:50 Bővebben...

Sensei Pataki János 2. dan

E-mail Nyomtatás PDF

...

Módosítás dátuma: 2015. február 17. kedd, 20:19

Sensei Csiky Orsolya 1. dan

E-mail Nyomtatás PDF

„Először 6 éves koromban kezdtem el sportolni, kb. 3 és fél évig balettoztam a Rónai Művelődési Központban. A balett-tanárnőm nyugdíjba vonulása miatt azonban ez a lehetőség megszűnt, és ekkor – 1990. januárjában – kezdtem el karatézni a bátyám hatására, aki ekkoriban Sensei Homa Jánosnál edzett. Ennek ellenére engem a szüleim dr. Mészáros János Shihan edzéseire írattak be a Vörösmarty Mihály Általános Iskolába, majd nem sokkal később a Ságvári úti Általános Iskolában tartott edzésekre is bejárhattam. 1995-től a Justitia Fuji-Yama SE saját edzőtermében folytattam az edzéseket és rendszeresen részt vettem az egyesület évente megrendezett nyári edzőtáborain. Számos karate bemutatón is közreműködtem, melyek közül a legjelentősebb és legemlékezetesebb a miskolci sportcsarnokban lebonyolított Budo Gála volt.

Módosítás dátuma: 2010. szeptember 10. péntek, 13:01 Bővebben...
You are here: Mesterek